ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

budapest

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

 

ΓΛΩΣΣΑ: Ουγγρική
ΝΟΜΙΣΜΑ: Φράγκο Ουγγαρίας (HUF). 1 ευρώ
385 φιορίνια(έτος 2022). Αλλαγή νομισμάτων γίνεται στις τράπεζες, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων, να ρωτάτε όμως αν είναι No commission.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Από Ουγγαρία σε συμβατό τηλέφωνο: 003 + κωδικός περιοχής + αριθμός τηλεφώνου, π.χ. 003 2310 286986
Από Ουγγαρία σε κινητό: 003 + αριθμός του κινητού, π.χ. 0030 6972 123456
Από Ελλάδα στην Ουγγαρία: 0036 + κωδικός περιοχής + αριθμός τηλεφώνου, π.χ. 0036 1(Βουδαπέστη) 1234567

 

Γενικές Πληροφορίες

H Βουδαπέστη πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, πανέμορφη πόλη που χαρακτηρίζεται και ως «βασίλισσα του Δούναβη». Χτισμένη στις όχθες του , χωρίζει την πόλη στη Βούδα και την Πέστη. Η πόλη είναι πλημμυρισμένη με κτίρια ιδιαίτερης κλασσικής αρχιτεκτονικής που συνθέτουν το υπέροχο σκηνικό της πόλης.
Η απόσταση από το αεροδρόμιο στο κέντρο της πόλης είναι 30 λεπτά περίπου.
Προσοχή στα ταξί – θα κάνετε πάντα συμφωνία.


Αξιοθέατα


ΛΟΦΟΣ  ΒΟΥΔΑΣ ή Κάστρο της βούδας

Στον λόφο της Βούδας μπορείτε να δείτε την καστρούπολη με τους Πύργους των Ψαράδων – καταπληκτική θέα της Βουδαπέστης και του ποταμού Δούναβη με τις γέφυρες- τον Γοτθικό Ναό Ματτύας, όπου στεφόταν παλιά οι Ούγγροι βασιλείς, το Βασιλικό Παλάτι όπου στεγάζετε η Εθνική πινακοθήκη με έργα Ούγγρων καλλιτεχνών και ο λόφος του Gellert με καταπληκτική θέα. Το κάστρο αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από το 1987.

ΠΕΣΤΗ
Στην Πέστη θα δείτε την αλυσιδωτή γέφυρα με τις προτομές λεόντων στις εισόδους της, τη Βασιλικη του Αγίου Στεφάνου, τη λεωφόρο Andrassy, όπου βρίσκεται και η Όπερα, και η οποία καταλήγει στο πάρκο της πόλης, όπου βρίσκεται η πλατεία Ηρώων με το μνημείο της Χιλιετηρίδας και τις προτομές των Ούγγρων Βασιλιάδων, το Μουσείο Καλών Τεχνών (με αξιόλογους πίνακες διάσημων ζωγράφων Ελ Γκρέκο, Μονέ, Ρενουάρ, κλπ), ο Ζωολογικός κήπος, το περίφημο εστιατόριο GUNDEL, τα ιαματικά λουτρά Σέτσενυ, ένα μεγάλο τεχνητό παγοδρόμιο και Vajdahunyad Castle με πιστά αντίγραφα κτιρίων – μνημείων της Ουγγαρίας.
Ο περίφημος πεζόδρομος Vaci με τις πανάκριβες βιτρίνες και τα ωραία καφέ (το περίφημο ζαχαροπλαστείο Gerbaud), το επιβλητικό και πανέμορφο Κοινοβούλιο, την αξιόλογη λαική κλειστή αγορά (έργο του αρχιτέκτονα Άιφφελ), στην οποία μπορείτε να αγοράσετε το περίφημο σαλάμι Ουγγαρίας Pick Szegedt, κρασί κόκκινο που ονομάζεται αίμα του ταύρου, και λευκό κρασί Tokaji ξηρό ή γλυκό, η οποία βρίσκεται κοντά στη γέφυρα Szabadsag hid και ακριβώς απέναντι βρίσκεται το περίφημο ξενοδοχείο Gellert  με ιαματικά λουτρά και τον ομώνυμο λόφο.


Έξοδος – Διασκέδαση

Σας προτείνουμε να περιπλανηθείτε στα γραφικά δρομάκια της παλιάς πόλης. Αν θέλετε ηρεμία μπορείτε να επισκεφθείτε το καταπράσινο νησάκι Μαργαρίτα.
Για φαγητό δειπνήστε σε μια όμορφη τυπική ουγγρική ταβέρνα με τσιγγάνικες μελωδίες.
Το GUNDEL,
Gundel Károly út 4 City Park (φαγητό και τσιγγάνικα βιολιά ) είναι ένα πολύ καλό εστιατόριο, πολυτελείας.
Πολλά γραφικά εστιατόρια με ρομαντική ατμόσφαιρα, υπάρχουν και στην Καστρούπολη.
Το GERBEAUD ,στην οδό
Vorosmarty ter 7-8 (Ωραίο περιβάλλον, δοκιμάστε το παραδοσιακό γλυκό somloi και καλό καφέ)

Πολλά νεανικά καφέ βρίσκονται στην πλατεία Λιστ (Ferenc Lisztter), όπου συχνάζει η νεολαία της Βουδαπέστης, όπως το café-restaurant KARMA ως τις 01.00 πμ, το Bar-restaurant  ως τις 04.00 π.μ την Παρασκευή- Σάββατο με χορευτική μουσική και άλλα.
Έπίσης πολλά καφέ,μπάρ και εστιατόρια υπάρχουν στα εμπορικά κέντρα WEST END CITY CENTER στην Πέστη και MAMMUT στη Βούδα.
Εστιατόρια και καφέ – μπαρ υπάρχουν και στην οδό Αndrassy ut.
To καλοκαίρι υπάρχουν μπαρ και clubs κοντά στη γέφυρα Petofi hid κατά μήκος του ποταμού Δούναβη (Buddha Bar, R I O , κλπ).