ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

istanbul1-min

Πληροφορίες για την Κωνσταντινούπολη


Η Κωνσταντινούπολη, διεθνώς γνωστή ως Ιστανμπούλ, είναι η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι της Τουρκίας. Συνιστά ταυτόχρονα κύριο πολιτισμικό, οικονομικό και βιομηχανικό κέντρο της χώρας. Με πληθυσμό περίπου 12 εκατομμύρια κατοίκους, αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου. Η σημερινή τοποθεσία της Κωνσταντινούπολης κείται επί της αρχαίας πόλης Βυζάντιο, που έλκει την ονομασία της από τον Βύζαντα των Μεγάρων, ιδρυτή της πόλης το 667 π.Χ..

 

Σημαντικότερα αξιοθέατα.

Επί της παλαιάς πόλης και της περιοχής Εμινονού βρίσκεται το περίφημο ανάκτορο Τοπ Καπί, που υπήρξε επίσημη κατοικία σουλτάνων της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Βορειότερα βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο και ανατολικά το Τσινιλί Κιοσκ που στεγάζει σήμερα μουσείο κεραμικής. Σε μικρή απόσταση από το Τοπ Καπί δεσπόζει η Αγία Σοφία με τους τέσσερεις μιναρέδες, δίπλα από την περιοχή του παλαιού ιπποδρόμου της Κωνσταντινούπολης (At Meydanı) που σήμερα αποτελεί δημόσιο πάρκο και ονομάζεται επίσης πλατεία Σουλτάν Αχμέτ. Στον χώρο ξεχωρίζουν οι οβελίσκοι του Θεοδόσιου Α’ και του Κωνσταντίνου Ζ’, καθώς και η Στήλη των Όφεων. Στη βόρεια είσοδο του ιπποδρόμου είναι κτισμένο το λεγόμενο Γερμανικό Συντριβάνι, με στοιχεία νεοβυζαντινής αρχιτεκτονικής, που υπήρξε έργο της γερμανικής κυβέρνησης για τον εορτασμό της επίσκεψης του αυτοκράτορα Βίλχελμ Β’ στην πόλη. Έναντι του συντριβανιού, και νοτιοδυτικά της Αγίας Σοφίας, βρίσκεται το τζαμί του Σουλτάνου Αχμέτ, κοινώς γνωστό ως Μπλε Τζαμί, που συγκαταλέγεται στα αριστουργήματα της ισλαμικής αρχιτεκτονικής. Σημαντικό τέμενος είναι επίσης αυτό του Σουλεϊμάν, αφιερωμένο στον Σουλεϊμάν Α’ τον Μεγαλοπρεπή. Βόρεια της Αγίας Σοφίας συναντάται ο ναός της Αγίας Ειρήνης, με τυπικά χαρακτηριστικά ρωμαϊκής βασιλικής, που λειτουργεί επίσης ως μουσείο. Στη συνοικία Εντιρνέ Καπού, σε απόσταση περίπου 150 μ. από το Θεοδοσιανό τείχος, βρίσκεται η Μονή της Χώρας (Καριγιέ Τζαμί), που ανήκει στα σημαντικότερα μνημεία βυζαντινής τέχνης, της μέσης και ύστερης περιόδου της. Άλλοι αξιοσημείωτοι ναοί είναι η Μονή Παμμακάριστου (Φετιγιέ Τζαμί – σήμερα μέρος του μνημείου είναι και μουσείο με σημαντικά ψηφιδωτά), πλησίον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, και η Μονή των Αγίων Σεργίου και Βάκχου (Κιουτσούκ Αγιασοφιά Τζαμί). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν επίσης οι δύο αγορές: η αιγυπτιακή Μισίρ τσαρσί και η σκεπαστή Καπαλί τσαρσί που με έκταση περίπου 200.000 τετραγωνικών μέτρων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

istanbul-tours-min

Σημαντικά αξιοθέατα συναντώνται επίσης στη μοντέρνα πόλη, που οριοθετείται από την περιοχή του Μπέηογλου (παλαιά συνοικία Πέρα). Η γέφυρα του Γαλατά συνδέει την περιοχή αυτή με την παλαιά πόλη, ενώ στη συνοικία του Γαλατά δεσπόζει ο ομώνυμος πύργος, ύψους περίπου 70 μέτρων. Επίκεντρο της μοντέρνας πόλης είναι η πλατεία Ταξίμ, ή Πλατεία Ανεξαρτησίας, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο με πολυάριθμα κέντρα διασκέδασης. Στη συνοικία Χαρμιγιέ, σε σχετικά μικρή απόσταση από την πλατεία Ταξίμ, βρίσκεται το Στρατιωτικό Μουσείο, με εκθέματα από όλες τις περιόδους της στρατιωτικής ιστορίας της Τουρκίας. Στην περιοχή Μπέιογλου βρίσκεται το σύμπλεγμα του Κιλίτς Αλί Πασά, που περιλαμβάνει τζαμί, μεντρεσέ, χαμάμ, μικρό μαυσωλείο και συντριβάνι, χτισμένο κατ’ εντολή του Κιλίτζ Αλή Πασά.
Σημαντικότερο ίσως αξιοθέατο της περιοχής είναι το παλάτι Ντολμάμπαχτσε, μαζί με το ομώνυμο τζαμί και τον μπαρόκ ρυθμού Πύργο του Ρολογιού. Αξιόλογα ανάκτορα είναι επίσης το Μπεηλέρμπεη, στην ομώνυμη συνοικία, και το Κιουτσιουκσού στη συνοικία Μπεϊκόζ, που βρίσκονται επί της ασιατικής πλευράς του Βοσπόρου, όπως και τα παλάτια Γιλντίζ, στην περιοχή Μπεσικτάς, και Σιραγάν, μεταξύ της Μπεσικτάς και της συνοικίας Ορτάκιοϊ.

Άξια αναφοράς είναι επίσης τα κάστρα κατά μήκος του Βοσπόρου, όπου κυριαρχούν το

Ρούμελι Χισάρ στην ευρωπαϊκή Τουρκία, και το Κάστρο της Ανατολίας ή Ανάντολου Χισάρ στην ασιατική ακτή.

ΓΕΥΣΕΙΣ

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ SUADA www.suada.com.tr

Με ταξί μεταφερθείτε στην περιοχή Kurucesme και επιβιβαστείτε στο πλοιάριο του εστιατόριου Suada Kebab. Σε 2 λεπτά θα έχετε φτάσει στο εστιατόριο .

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ BEYTI ( περιοχή florya) www.beyti.com

Εστιατόριο με τα καλυτέρα κρεατικα της Κων/λης,

Σημείωση : Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο εστιατόριο Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ κράτηση είναι απαραίτητη

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ KOSEBASI ( περιοχή Macka) www.kosebasi.com

Είναι κατάλληλο για γεύμα και για δείπνο

Σημείωση : Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο εστιατόριο Παρασκευή ή Σάββατο βράδυ κράτηση είναι απαραίτητη

DELUXE ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ULUS 29 ( Περιοχή Ulus )

Είναι κατάλληλο για δείπνο . Θεωρείται από τα καλυτέρα εστιατόρια της Κων/λης. Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το μπαρ του εστιατορίου που μπορείτε να απολαύετε το ποτό σας.

Σημείωση : Αν θελήσετε να επισκεφτείτε το συγκεκριμένο εστιατόριο κράτηση είναι απαραίτητη.

ΠΡΑΚΤΙΚΑ

Κωδικός κλήσης: +90

Νόμισμα: Τουρκική λίρα

Ισοτιμία: 1 15,5TL

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΞΕΝΕΙΟ

Διεύθυνση: Turnacibaci Sokak 32, Beyoglu, τηλ. +90 2123938290.