ΡΩΜΗ

750px-Collage_Rome-min

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΡΩΜΗ

 


Ο Πικάσο τη χαρακτήρισε «μητρόπολη με τις τρεις αιωνιότητες – της ηλιοφάνειας, της ουράνιας αύρας και της μουσικής των αιθέρων». Ο μύθος και η ιστορία είναι αλληλένδετα στη Ρώμη, μια πρωτεύουσα διχασμένη ανάμεσα στο παρόν, το πρόσφατο παρελθόν και τα τρεις χιλιάδες χρόνια ιστορίας που είναι πανταχού παρούσα. Αν θέλετε πραγματικά να ανακαλύψετε τη Ρώμη, πρέπει να περπατήσετε πολύ. Όποια περίοδο κι αν ταξιδέψετε στη Ρώμη πρέπει να πάτε στο Βατικανό. Κάθε χρόνο δέχεται εκατομμύρια επισκέπτες, καθολικούς η αλλόθρησκους. Το εσωτερικό του Αγίου Πέτρου κοσμείται με μερικούς από τους πιο περίφημους πίνακες ζωγραφικής στον κόσμο. Στο Κολοσσαίο μπορεί κανείς ν ακούσει τους βρυχηθμούς των λιονταριών και τις κραυγές των θυμάτων. Επίσης στο Καπιτώλιο μπορεί ν ακουστούν οι χήνες που έσωσαν την αυτοκρατορία. Το Καστέλο ντ Άντζελο έχει υπέροχη θέα προς την αιώνια πόλη. Εκεί υπάρχει η φυλακή του σπουδαίου διανοητή της Αναγέννησης Τζορντάνο Μπρούνο. Στη ρωμαϊκή αγορά, ανάμεσα στα ερείπια, διακρίνει κανείς την επίδραση της ελληνικής τέχνης, στους κίονες των ναών. Αξίζει ν’ ανεβεί κανείς τις μεγαλοπρεπείς σκάλες που οδηγούν στο ναό Τρινιτά ντέϊ Μόντι. Σημειώστε ότι τα μουσεία στη Ρώμη είναι ελεύθερα την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα. Και φυσικά μη παραλείψετε να δοκιμάσετε, σε οποιαδήποτε πλατεία, τον καπουτσίνο και τις περίφημες αυθεντικές πίτσες.

 

 

 

– Το νερό της βρύσης καλό είναι να το αποφεύγετε. Στο εμφιαλωμένο υπάρχουν δύο είδη. Εξηγείστε ποιο θέλετε: το φυσικό («νατουράλε») η το ανθρακούχο («γκαζάτα»).
– Όταν θέλετε να τηλεφωνήσετε καλείτε τον κωδικό 30 για Ελλάδα και τον κωδικό της πόλης στην οποία βρίσκεται αυτός που καλείτε. Για επικοινωνία με κινητό 30 + ο αριθμός του κινητού. Πολύ εύχρηστη είναι η «κάρτα τηλεφόνικα» σε διάφορες τιμές και θα τη βρείτε στα «ταμπάκι», δηλαδή τα μαγαζιά με τσιγάρα. Από την Ελλάδα για Ρώμη ο κωδικός 39 + 06 (ο κωδικός της Ρώμης) + ο αριθμός συνδρομητή.

– Διαφορά ώρας : -1 ώρα από την Ελλάδα.
– Στις εξόδους σας χρειάζεται προσοχή, ιδιαίτερα όταν κυκλοφορείτε χωρίς συνοδεία. Μην προκαλείτε με μεγάλες τσάντες και πορτοφόλια, μη φοράτε κοσμήματα, μην αφήνετε πολύτιμα αντικείμενα στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.
– Όταν θα πάτε στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου θυμηθείτε ότι απαγορεύονται τα σορτς και οι κοντές φούστες. Μόνο στο ιστορικό κέντρο η Ρώμη έχει 400 εκκλησίες.
– Ένας καλός τρόπος για ν αποφύγετε τις ουρές και το σπρώξιμο στα μουσεία είναι η έκδοση εισιτηρίου από πριν. Επιπλέον κερδίζετε και έκπτωση στη τιμή.
– Περπατώντας στους δρόμους προσοχή στους επίδοξους «Σουμάχερ»- τα αυτοκίνητα δεν σταματούν πάντα. Οι διαβάσεις πεζών είναι …ανασφαλείς όσο και στην Ελλάδα.
– Πολύ εξυπηρετικό είναι το μετρό , που απλώνεται σε ένα δίκτυο 42 χιλιομέτρων.